Primăvara este în plină desfășurare, afară se încălzește și viața înflorește în grădinile noastre. Fructele și legumele se coc, apar florile, dar și insectele și rozătoarele. Din păcate, sunt activi și dăunătorii, printre care și cârtițele.
Aceste animale pot fi de ajutor, dar pe termen lung prezența lor în grădină poate face mai mult rău decât bine, așa că merită să știi cum să scapi de cârtițe de pe proprietatea ta. Cârtițele sunt mamifere insectivore, deci joacă un rol foarte important în ecosistem și ajută la eliminarea oaspeților nedoriți din grădină.
Printre altele, ele se hrănesc cu melci, acarieni, viermi sârmă și alți dăunători care fac ravagii în parcelele noastre. Activitatea cârtiței însăși în grădină poate fi, de asemenea, binevenită, deoarece aceasta afânează solul prin săparea de tuneluri.
Cu toate acestea, aici se termină însă beneficiile de a avea aceste animale pe proprietate. Din nefericire, cârtițele pot face și foarte multe pagube. Cârtițele desfigurează și deteriorează gazonul cu săpăturile lor și deteriorează rădăcinile plantelor cu ajutorul tunelelor pe care le sapă, care apoi slăbesc și chiar mor.
Cum să scăpăm de cârtițe?
Înainte de a intra în discuția despre cum să scăpăm de o aluniță, este important să realizăm că acest mamifer se află sub protecție parțială, așa că tratamentul nostru trebuie să fie cât mai uman posibil. O modalitate eficientă de a preveni apariția cârtițelor în grădină este să folosim o metodă mecanică, adică să creăm o barieră prin care acești dăunători nu vor trece.
În acest scop, este indicat să faceți o fundație și să acoperiți toate golurile din gard cu, de exemplu, o plasă fină. Pe de altă parte, putem plasa o grilă specială sub gazon. O altă metodă constă pur și simplu în prinderea cârtițelor. Pentru aceasta, se pot folosi așa-numitele capcane cu momeală, adică capcane în care sunt prinse mamiferele mici.
Animalul dăunător „prins” poate fi apoi dus departe de grădină, de exemplu în pădure.
Remedii casnice împotriva cârtițelor includ:
Plantarea în grădină a plantelor pe care cârtițele nu le plac: usturoi, lavandă, mentă sau catifea.
Utilizarea mirosului de pește, care descurajează cârtițele datorită simțului lor olfactiv extrem de sensibil.
Crearea unui descurajator acustic simplu prin punerea unei cutii de aluminiu pe un băț înfipt în pământ.
Utilizarea repelenților ultrasonici disponibili în magazine, care emit unde acustice și vibrații intolerabile pentru cârtițe.
Aceste metode, testate de-a lungul timpului, pot ajuta la menținerea cârtițelor departe de grădină fără a le face rău.