De Salvat – Așa dai burta jos după 40 de ani – ”Niciodată nu amestecați carne cu…” – Ziarul24

De Salvat – Așa dai burta jos după 40 de ani – ”Niciodată nu amestecați carne cu…”

Burta nu este un blestem, ci rezultatul alegerii de a sta mai mult pe canapea, dar si de a spune de prea multe ori „DA” alimentelor procesate.

In adolescenta, metabolismul arde caloriile mai ceva ca un motor Diesel, iar greselile de alimentatie, o bere in plus, o amandina in miez de noapte sau o portie de cartofi prajiti cu mujdei, nici nu clintesc acul cantarului.

Dar, cu fiecare an de maturizare par sa se inmulteasca si kilogramele, iar cei mai multi adulti se trezesc in cercul vicios al dietelor: se infometeaza, slabesc putin si renunta rapid, aruncandu-se in mrejele tentatiilor calorioase.

Altii sunt convinsi ca moderatia este cheia succesului si nu vor sa renunte nici in ruptul capului la dulciuri, alcool si grasimi.

Unul dintre cele mai importante studii realizate pe acesta tema si aparut in 2011, in Jurnalul de Medicna New England, dovedeste contrariul.

Realizat pe mai bine de 120.000 de oameni cu varsta intre 33 si 60 de ani, pe parcursul a 20 de ani, studiu sugereaza ca la baza ingrasarii stau anumite obiceiuri proaste, precum mancatul alimentelor procesate.

O singura portie de chipsuri a fost asociata cu o ingrasare de un kilogram la fiecare patru ani, o portie de cartofi prajiti cu doua kilograme, iar una de carne procesata sau suc, cu jumatate de kilogram.

Combinatii inteligente si miscare zilnica: Si specialistii romani sunt de acord cu faptul ca modul de combinare a alimentelor face diferenta dintre un adult suplu si unul plinut.

„Metoda simpla prin care putem sa ne mentinem o greutate sanatoasa este sa respectam orele de masa si regulile de combinare. Niciodata nu puneti carnea langa carbohidrati precum orez sau cartofi, ci langa o garnitura de legume.

Iar acestea din urma merg cel mai bine cu branzeturi si lactate”, explica doctorul Bogdan Guinea, medic medicina de urgenta si consultant in nutritie.

Potrivit acestuia, micul dejun ar trebui sa fie luat intre 7 si 9 dimineata, pranzul in intevalul 13.00-14.00, iar cina nu mai tarziu de ora 20.00. Sunt permise si doua gustari constand in fructe, legume sau un pahar de iaurt la ora 11.00 si la 17.00.

„Circa 80% dintre intelectualii Romaniei sar peste micul dejun, cu toate ca sunt oameni informati. Omul de rand trebuie sa inteleaga ca trebuie sa manance cu regularitate, ca sa nu dea iama in alimentele interzise.

Portiile sa fie normale, 200 de grame de pui incap intr-o jumatate de palma, iar in loc de doua feluri la o masa, cum se obisnuieste la noi, sa avem doar unul”, mai spune acesta.

In timp, alimentatia sanatoasa ajunge sa fie ca o a doua natura, iar organismul respinge tot ce nu-i face bine: „Am pacienti la cabinet care, dupa o luna si jumatate de schimbare a regimului, spun ca pur si simplu nu mai pot sa manance pizza, li se face rau”.

Nutritionistul atrage atentia insa ca, fara un program de miscare, kilogramele se vor da duse mult mai greu, acesta fiind si principalul motiv al ingrasarii dupa varsta de pensionare. „Cata vreme esti angajat, mai faci efort fizic, indiferent ca mult sau putin, tot se mai ard niste calorii.

Dar multi pensionari sufera de boala sedentarismului, stau toata ziua cu telecomanda in mana”, arata specialistul.

Excesele sa fie rare si inainte de ora 16.00.

Adultii si varstnicii nici nu trebuie sa puna piciorul intr-o sala de sport ca sa transpire, e de ajuns sa deretice prin casa ori sa faca plimbari lungi cu copiii sau animalele de companie.

Un tabel publicat pe site-ul Scolii Medicale a Universitatii Harvard arata ca o persoana de 70 de kilograme arde 260 de calorii rearanjand mobila prin apartament si 167 de calorii spaland masina sau geamurile.

Sunt permise si unele indulgente (o felie de tort sau un hamburger),dar nu mai mult de doua pe saptamana si numai inainte de ora 16.00, mai spune expertul in nutritie Bogdan Guinea.

Reclamă cu Breaking News
Ultimă Oră