Deși unii o consideră un produs tradițional românesc, mămăliga are o istorie de sute de ani, care pornește din Italia, în perioada anilor 1700. Țăranii o consumau, în special iarna, când mâncarea era greu de procurat. De-a lungul timpului, s-a descoperit că preparatul are numeroase beneficii asupra organismului, în special datorită conținutului de porumb.
Consumul de mămăligă are numeroase beneficii FOTO Arhivă
Mămăliga, recomandată în curele de slăbire
Contrar mitului, potrivit căruia „mămăliga îngrașă”, nutriționiștii o recomandă în diete, cât și copiilor mici și spun că nu are deloc multe calorii. Mai mult decât atât, îmbunățățește digestia. Alimentul este bogat în minerale, vitamine şi nutrienţi, cum ar fi vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Mămăliga este potrivită inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten, întrucât mălaiul nu conţine gluten.
Valoarea nutrițională variază. Mămăliga făcută acasă, cu apă și sare, fără unt sau ulei, are 73 de calorii/ porție, în condițiile în care o porție înseamnă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție conține și 16 grame de carbohidrați, dar și 1,5 grame de fibre, potrivit site-ului DOC.
La capitolul grăsimi, mămăliga are numai cu 1 gram de grăsimi/ porție.
Mămăliga poate reduce riscul de cancer
Consumul de mămăligă vine la pachet cu numeroase beneficii neașteptate, iar porumbul este principalul motiv pentru care preparatul este considerat atât de sănătos.
Datorită conținutului mare de fibre din mămăligă, aceasta facilitează digestia. O porție de făină de porumb oferă aproximativ 4,5 grame de fibre.
Alimentul este asociat și cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2.
Numeroase studii, realizate de către cercetătorii din SUA, au relevat faptul că mămăliga are un impact pozitiv asupra sănătății, în general, întărind sistemul imunitar. Tot studiile americanilor au arătat că mămăliga poate reduce riscul de cancer la colon şi riscul de formare a hemoroizilor.