Tratamentul revoluționar împotriva cancerului cu ultrasunete focalizate de intensitate înaltă (HIFU) a devenit disponibil și în România

Tratamentul revoluționar împotriva cancerului cu ultrasunete focalizate de intensitate înaltă (HIFU) a devenit disponibil și în România, aducând o speranță nouă pacienților diagnosticați cu această boală cumplită. Fără a necesita intervenții chirurgicale sau iradiere, această terapie inovatoare distruge țesutul canceros prin supraîncălzire, oferind astfel o alternativă sigură și eficientă pentru tratarea diferitelor tipuri de tumori solide.

Clinica privată din Capitală care a introdus această metodă revoluționară în România s-a echipat cu primul generator de ultrasunete, achiziționat la un cost de 1,2 milioane de dolari din China, unde tratamentul HIFU este utilizat cu succes de mai mulți ani. Ultrasunetele emise de acest aparat ajung direct la tumoră și se transformă în căldură, distrugând celulele canceroase, fără a afecta țesuturile și organele din jur.

Una dintre cele mai mari avantaje ale acestei terapii este lipsa efectelor secundare. Dr. Nicolae Verga, directorul Centrului Medical Bio Terra Med, explică că pacienții care optează pentru tratamentul HIFU nu au nevoie de anestezie locală sau generală, transfuzii de sânge sau recuperare postoperatorie. Metoda poate fi aplicată și în combinație cu alte tratamente medicale, oferind astfel o abordare holistică în lupta împotriva cancerului.

HIFU este eficient în tratarea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de ficat, rinichi, oase, sân, pancreas, țesuturi moi și alte tumori solide. Cu toate acestea, nu poate fi utilizat pentru tumori situate în măduva spinării, plămâni, stomac și intestine. În plus, terapia HIFU poate fi folosită și în tratarea tumorilor benigne la uter sau la sân, oferind astfel o alternativă non-invazivă și mai puțin dureroasă pentru pacienți.

Un aspect important de menționat este faptul că prețul tratamentelor HIFU variază în funcție de tipul și dimensiunea tumorii. De exemplu, pentru arderea unei formațiuni benigne cu diametrul de patru centimetri, costul începe de la 1.200 de euro, în timp ce pentru tumori maligne de aceeași dimensiune, prețul poate ajunge la 1.500 de euro. Cu toate acestea, este important de subliniat că aceste costuri reflectă eforturile depuse de medici pentru a oferi pacienților cele mai bune soluții în tratarea cancerului și că aceste terapii inovatoare pot face diferența în viața unui pacient.

În concluzie, introducerea terapiei cu ultrasunete focalizate de intensitate înaltă (HIFU) în România reprezintă un pas important în lupta împotriva cancerului. Această metodă inovatoare oferă pacienților o alternativă non-invazivă și sigură pentru tratamentul tumorilor solide, fără a implica riscurile și efectele secundare ale intervențiilor chirurgicale sau ale iradierii. Cu costuri accesibile și utilizare în asociere cu alte tratamente, HIFU aduce speranță pentru mulți pacienți și deschide noi orizonturi în domeniul oncologiei în România.