Este sau nu păcat să speli rufe la maşină în zilele de duminică. Explicaţia exactă a unui preot

Majoritatea românilor au fost avertizați măcar o dată de mame sau bunici să nu spele în zilele de duminică. Mulți respectă obiceiul atunci când calendarul ortodox arată o sărbătoare importantă, iar alții nu se abat de la regula aceasta în orice zi simplă de duminică.

Iată că există și o explicație pentru acest lucru pe care mulți nu îl înțeleg, dar îl respectă. Ce spune un preot despre asta? Nu ți-ai fi imaginat!

De ce nu trebuie să speli hainele la mașină în zilele de duminică: explicația unui preot

Cu siguranță toți românii au auzit că este păcat să spele hainele la mașină în ultima zi din săptămână. Cu toate astea, foarte puțini din cei care respectă această regulă știu și motivul sau semnificația acesteia.

Există totuși o credință care arată că dacă se spală hainele la mașină, atunci nu mai este un păcat, pentru că mașina este cea care curăță, nu mâna omului. Unele persoane însă evită totuși să facă orice fel de activitate în casă în ziua de duminică.

Iulian Rață, protopop de Orhei la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, a mărturisit că este totuși un păcat chiar dacă se spală la mașină.

Explicația este una mai simplă decât s-ar fi așteptat unii oameni. Mai exact, ultima zi din săptămână este destinată doar odihnei, care trebuie dedicată lui Dumnezeu, așa că inclusiv dacă punem hainele la spălat este un păcat pentru că necesită timp și efort.

,,Duminica facem doar acele lucruri pe care…”

Cu toate astea, ziua aceasta nu trebuie să fie una pierdută, așa că este firesc să gătești propria mâncare, să cureți vasele, dar nu să faci o curățenie generală.

De asemenea, mai este permis să dai cu aspiratorul, dar nu să speli și să freci covoarele cu peria. Astfel, românii credincioși trebuie doar să se bucure de cele adunate peste săptămâna care a trecut și să stea în preajma celor dragi.

Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai …

Dacă le porți în buzunar, vei avea o mulțime de bani.

„Duminica facem acele lucruri pe care nu le putem face în altă zi. Să te trezeşti de dimineaţă, să mănânci, să speli vasele, este absolut firesc. Dar să-ţi treacă prin cap să scoţi toată vesela pentru că trebuie curăţenie generală în dulap, va fi păcat.

Să dai cu aspiratorul după ce ai mâncat şi au căzut nişte firimituri pe jos, este absolut firesc. Dar să te apuce spălatul şi scuturatul covoarelor este o greşeală. Deci duminica facem doar acele lucruri pe care nu putem sub nicio formă lăsa pentru altă zi”, mai spune părintele Raţă.