Obișnuiam să credem că fiecare persoană este inteligentă în felul său. Și, desigur, cu toții, fără excepție, ne considerăm inteligenți, deoarece este dificil să spunem cât de inteligenți suntem cu adevărat, fără a fi subiectivi în acest sens. La urma urmei, cu toții părem deștepți în capul nostru – indiferent de cum stau lucrurile cu adevărat.
Și cu siguranță suntem de acord cu faptul că inteligența are o influență foarte puternică asupra tuturor domeniilor vieții unei persoane, fie că este vorba despre cariera sa, relațiile romantice, prietenia, problemele familiale, securitatea financiară și așa mai departe – în toate acestea, o minte logică poate fi o cantitate echitabilă de ajutor.
Pe de altă parte, persoanele cărora le lipsește inteligența sunt mult mai predispuse la anumite obiceiuri negative, care le trădează imediat defectul și, în anumite situații, le strică viața.
Mai jos veți găsi 5 obiceiuri proaste care disting cel mai adesea oamenii proști de cei deștepți.
1. Numai oamenii proști cred că ar trebui să aibă dreptate cu orice preț
Când vine vorba de a face față conflictului, oamenii inteligenți sunt capabili să empatizeze cu adversarii și să vadă lucrurile din perspectiva lor. Sunt întotdeauna gata să asculte argumentele altei persoane și se pot răzgândi dacă sunt convinși de greșeala lor.
Însă oamenii proști… oamenii proști sunt capabili să ducă orice dispută la nesfârșit și nu renunță niciodată la opinia lor, chiar dacă adversarul oferă o mulțime de dovezi inteligibile și factuale că nu au dreptate. În plus, oamenii proști, în majoritatea cazurilor, sunt pur și simplu incapabili să înțeleagă când un adversar într-o ceartă este o persoană mult mai inteligentă.
În psihologie, acest lucru se numește efectul Dunning-Kruger și descrie o situație în care oamenii incompetenți și proști își supraestimează inteligența și abilitățile, subestimând în același timp inteligența și abilitățile celor din jur. Acest termen a fost definit în 1999 de psihologii David Dunning și Justin Kruger. Într-unul dintre studiile lor, au ajuns la concluzia că ignoranța duce mai des la încrederea în sine decât la cunoaștere.
Așa spune însuși Dunning despre asta: „Dacă ești incompetent, pur și simplu ești incapabil să înțelegi profunzimea incompetenței tale, deoarece nu ai cunoștințele care ți-ar permite să o faci”. Sau, cu alte cuvinte, un prost nu poate înțelege că este prost – pentru că este prost.
2. Oamenii proști dau vina pe alții pentru propriile lor greșeli
O persoană inteligentă, onestă și competentă nu va încerca niciodată să-și transfere vina pe altcineva. Oamenii inteligenți au un sentiment puternic de responsabilitate pentru acțiunile lor, precum și capacitatea de a învăța din greșelile lor și de a-și corecta defectele.
Dar oamenii proști sunt, de regulă, incapabili să își asume responsabilitatea propriilor greșeli. În loc să recunoască faptul că au făcut o greșeală și să încerce să o remedieze, încearcă să se prezinte ca o victimă a circumstanțelor externe și să-i convingă pe ceilalți că nu ar trebui certați, ci scuzați. Și dacă există posibilitatea, ei încearcă să transfere responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat către altcineva.
3. Oamenii proști ignoră sentimentele și nevoile altora
Oamenii deștepți sunt prin natura lor foarte empatici. Sentimentele și opiniile altor oameni nu li se par nesemnificative și de neînțeles și, prin urmare, nu le dau deoparte. Această calitate îi ajută pe oamenii deștepți să perceapă diferite puncte de vedere și să privească situația prin ochii altcuiva.
Russell James, profesor la Universitatea Texas Tech, a realizat un studiu cu peste 1.000 de voluntari și a concluzionat că oamenii deștepți sunt mult mai altruiști. Sunt mult mai predispuși să ofere ceva altor oameni fără să aștepte ceva în schimb decât oamenii care nu se disting print-o inteligență ridicată. Ideea este că oamenii inteligenți înțeleg mai bine nevoile și emoțiile oamenilor din jurul lor și sunt mai înclinați să-i ajute.
Dar dimpotrivă, oamenii proști sunt incapabili să-și imagineze că părerea sau viziunea cuiva asupra lumii s-ar putea să nu fie deloc aceeași cu a lor. Mai mult, conceptul că îți poți sacrifica pur și simplu timpul, banii și eforturile de dragul altor oameni, fără să aștepți nimic în schimb, le este complet străin.
4. De regulă, oamenii proști sunt mai agresivi în conflicte.
Toți suntem oameni și ne putem enerva cu toții din când în când. Uneori nervii și furia îi cuprind chiar și pe oamenii foarte deștepți. Dar diferența este că oamenii inteligenți au învățat să-și controleze emoțiile și să le accepte – chiar și pe cele negative. Nu vor lăsa niciodată gândurile negative să le conducă acțiunile, deoarece știu că vor regreta acest lucru mai târziu.
Pe de altă parte, oamenii mai puțin inteligenți și de-a dreptul proști, se enervează și devin agresivi de fiecare dată când lucrurile nu merg așa cum vor. Încearcă să preia controlul situației cu furie și agresivitate la cel mai mic indiciu că le scapă mâinile.
Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au ajuns la concluzia că comportamentul agresiv este direct corelat cu inteligența scăzută.
5. Oamenii proști cred că sunt mai buni decât toți ceilalți.
Oamenilor deștepți nu le este frică de rivalitate și concurență. Încearcă să-i ajute pe ceilalți și îi inspiră să devină mai buni și mai deștepți. Oamenii deștepți au o stimă de sine ridicată și își împărtășesc altruist cunoștințele cu ceilalți. Știu deja cine sunt și ce au realizat.
Însă oamenii proști… este foarte important pentru ei, dacă nu să fie, atunci cel puțin să arate mai bine decât toți ceilalți. Pentru aceasta, ei sunt gata să facă orice, chiar să manipuleze alți oameni și să răspândească zvonuri mincinoase despre ei. Ei măsoară pe toți cei din jur exclusiv după propriul lor criteriu și sunt sincer convinși că sunt mai buni decât toți ceilalți.