Atenționare meteo: A intrat în România. Închideți geamurile

A fost emisă o alertă meteorologică din cauza prezenței prafului saharian care a acoperit o mare parte din țară. Zonele cele mai afectate sunt cele din vest și sud-vest, unde calitatea aerului ar putea scădea din cauza particulelor de praf.

Praful saharian a fost adus de vânturile calde din Africa de Nord și va afecta temporar calitatea aerului în regiunile în care concentrațiile sunt mai mari, în special în partea de vest și sud-vest a țării.

Deși acest val de aer nu este toxic pentru populație, sunt necesare măsuri pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice.

Specialiștii susțin că Mediterana se alătură polilor geografici ai planetei în ceea ce privește schimbările climatice. Bazinul este puternic afectat de încălzirea apei și aerului, iar un curent circular ridică praful saharian până în Europa.

Până la ora 20 este în vigoare și un cod galben de vânt, iar meteorologii avertizează că vor fi intensificări ale vântului în partea de sud-est și nord-vest a teritoriului, cu viteze de 55-60 km/h, pe parcursul zilei și al nopții.

În zonele în care prezența prafului saharian este ridicată, precipitațiile pot căpăta o culoare roșiatică, fenomen potențat de intensificările vântului.

În noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăși aria geografică a României și se va regăsi deasupra Mării Negre și Ucrainei.

În plus, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Galben de vânt puternic în mai multe județe ale țării, valabilă până vineri, la ora 10:00. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h în diverse regiuni, cu rafale care pot depăși 90…100 km/h în zona înaltă a Munților Apuseni și a Carpaților Orientali.