Cele 6 semne ale suferinței ficatului

Ficatul este unul dintre organele vitale din corp, localizat la nivelul abdomenului, sub coaste, în partea dreaptă. Acesta îndeplinește numeroase funcții în organism, iar una dintre cele mai importante este de filtrare a sângelui și de eliminare a toxinelor din corp. Mai mult, stochează energie și ajută la digestie.

Există multiple afecțiuni ale ficatului ce pot fi cronice sau acute, dar, în mare parte, simptomele pot fi foarte asemănătoare.
Afecțiunile cronice ale ficatului, precum hepatita B sau C, se pot transforma destul de frecvent în cea mai de temut complicație, și anume ciroza hepatică.

Aceasta se instalează atunci când există deja modificări de structură și de funcționalitate a ficatului și nu are un prognostic favorabil. Ciroza hepatică este un tip de deteriorare a ficatului rezultat din prezența, pe o perioadă îndelungată, a unei afecțiuni cronice hepatice. Persoanele care suferă de ciroză au un risc foarte crescut de a dezvolta cancer hepatic și pot necesita chiar transplant.

Cele 6 semne ale suferinței ficatului

Icterul

Atunci când organismul distruge celulele învechite, unul dintre produșii de secreție formați este reprezentat de bilirubină, de culoare galbenă. În timp ce un ficat sănătos are capacitatea de a elimina în mod normal bilirubina, un ficat cu probleme va permite acumularea acesteia în sânge. Acest lucru poate duce la colorarea pielii și a albului ochilor în galben. Această afecțiune se numește icter. În plus, icterul se mai poate manifesta și prin culoarea închisă a urinei și decolorarea materiilor fecale.

Petele pe piele

Dacă ficatul nu poate curăța corespunzător sângele, atunci puteți avea tulburări de coagulare chiar la suprafața pielii. Aceste tulburări de coagulare pot avea forma unor ‘’pânze de păianjen’’, de culoare roșu sau nuanțe de violet, și pot fi localizate frecvent la nivelul pieptului.

Confuzia

Un ficat bolnav poate determina acumularea unui nivel crescut de cupru în sânge și în creier, ceea ce poate duce la apariția stării de confuzie, asemănătoare celei din maladia Alzheimer. Dar, această confuzie apare în stadiile avansate ale bolilor hepatice și este însoțită, cel mai frecvent, și de alte simptome.

Atrofia musculară

Un abdomen mărit sau umflarea gleznelor, asociate cu brațe și picioare subțiri și slăbite, pot fi semne ale unui dezechilibru conectat cu suferințe hepatice. Această atrofiere a mușchilor poate apărea și la nivelul obrajilor sau al tâmplelor, fiind semne ale unei afecțiuni hepatice avansate, chiar în stadiu terminal și nu se manifestă brusc, astfel încât să fie observate. Dacă prezentați acest simptom, mergeți imediat la medic pentru un control specializat.

Durerile abdominale

Dacă simțiți durere, sensibilitate sau o umflătură la nivelul abdomenului, în partea dreaptă, poate fi un semn că ficatul suferă. Durerea poate apărea periodic, după masa, intermitent sau poate fi permanentă. Este necesar să efectuați o ecografie abdominală completă, pentru a exclude și alte cauze.

Durerile articulare

Durerile articulare, greața, vărsăturile, oboseala și scăderea apetitului sunt toate simptome interconectate cu afecțiunile hepatice, în special atunci când este vorba despre hepatita autoimună. Aceasta este o boală în care sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele și țesuturile ficatului. Apare frecvent la sexul feminin, comparativ cu cel masculin.

Steatoza hepatică, boala “tăcută’’

Cunoscută și sub denumirea de ’’ficat gras’’ și de cele mai multe ori asociată cu obezitatea este cea mai frecventă cauză de apariție a problemelor la nivelul ficatului. Steatoza rezultă în special din consumul exagerat de alcool sau dintr-o dietă bogată în grăsimi saturate și carbohidrați foarte ’’răi’’. Puteți avea steatoză hepatică fără să știți, la început neexistând simptome. Consumul excesiv de alcool este una dintre principalele cauze de suferință hepatică, începând cu steatoza hepatică și încheind cu ciroza.

Sfaturi pentru a preveni afecțiunile ficatului

Afecțiunile ficatului pot fi prevenite prin următoarele:

 Dietă echilibrată, săracă în grăsimi, zahăr și sare, dar bogată în fibre, fructe, legume, pește;

 Exerciții fizice constante, cel puțin de trei ori pe săptămână;
 Consum moderat de alcool sau chiar deloc, mai ales dacă suferiți deja de o afecțiune hepatică;

 Evitarea intervențiilor chirurgicale sau stomatologice în locuri care nu par salubre;
 Contacte sexuale protejate;
 Evitarea contactului cu sângele sau alte fluide ale unei persoane infectate cu hepatită.

Și, în încheiere, sfatul specialistului ne pune în gardă cu faptul că:

În cazul în care prezentați simptomele enumerate anterior este necesar să mergeți imediat la medic pentru investigații amănunțite. Pot fi necesare analize de sânge ce includ profilul hepatic și lipidic, testarea pentru hepatitele virale B și C, ecografia abdominală și, după caz, tomografia computerizată sau RMN al abdomenului. Mai mult, trebuie să-i comunicați medicului toate simptomele pe care le aveți, pentru a putea interpreta corect diagnosticul și a beneficia de tratament adecvat.

Consumul moderat de alcool, sau, chiar deloc, dieta echilibrată și sănătoasă și exercițiile fizice reprezintă cea mai bună cale de apărare împotriva bolilor de ficat. Este indicat să mergeți la controale medicale periodice și să efectuați un set de analize de sânge ale profilului hepatic, pentru a depista afecțiunile, în special dacă aveți simptome specifice sau dacă ați suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice frecvente.