Te trezești obosit, deși dormi timp de 7 – 8 ore pe noapte? Care sunt cauzele

Dormi timp de 7 până la 8 ore și respecți programul de somn aproape în fiecare noapte, însă dimineața te trezești mai obosit decât înainte de somn? Și, de cele mai multe ori, starea de oboseală persistă pe toată perioada zilei?

Pentru a rezolva această problemă, trebuie să-ți evaluezi somnul, și asta o poți face răspunzând la două întrebări, susține dr. Raj Dasgupta, profesor la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud. „Somnul are durata recomandată? Dacă da, următoarea întrebare este: „Oare este de bună calitate?”

Există însă și alți factori care îți pot afecta calitatea somnului, scrie CNN.

1. Oboseala. „Există o mulțime de afecțiuni care pot provoca starea de oboseală, dar nu neapărat îi face pe oameni să se simtă că sunt gata să adoarmă”, a spus Jennifer Martin, profesor de medicină la David Geffen School of Medicine de la Universitatea din California, Los Angeles, și președinte al Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Acestea pot include afecțiuni precum dureri cronice, afecțiuni metabolice sau tiroidiene, anemie și boala pulmonară obstructivă cronică. Dacă simțiți o oboseală inexplicabilă, „un prim pas important ar putea fi o examinare fizică de rutină făcută de medicul de familie”, a spus Martin.

În plus, specialiștii susțin că adulții sănătoși au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte, așa că este posibil să aveți nevoie de mai mult de opt ore de somn pentru a vă simți plini de energie.

Ai putea încerca să te culci cu o oră mai devreme sau să te trezești cu o oră mai târziu decât de obicei și să vezi dacă asta face o diferență, a spus Christopher Barnes, profesor de management la Universitatea din Washington, care studiază relația dintre somn și muncă.

2. Sedentarismul. Dacă ești sedentar, corpul tău se poate obișnui să consume doar niveluri scăzute de energie, așa că s-ar putea să te simți mai obosit decât ar trebui atunci când încerci să faci activități zilnice de bază, a spus Martin.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții să facă cel puțin 150 de minute (2 ore și jumătate) de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână, în timp ce gravidele ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate și de rezistență pe săptămână.

3. Anxietate sau depresie. Dacă suferi de anxietate sau depresie, atunci problema poate fi una de dozare a energiei, spune Dasgupta. Aceste afecțiuni pot influența timpul necesar pentru a adormi, precum și dacă (și de câte ori) te trezești pe parcursul nopții, a adăugat el.

Și, uneori, medicamentele folosite pentru a trata depresia sau anxietatea pot avea efecte secundare, cum ar fi insomnia sau blocarea stadiilor mai profunde ale somnului, a spus Dasgupta.

4. Program de somn neregulat. Uneori, programul nostru diferă în zilele lucrătoare față de weekend-uri, a spus Barnes. Programele pot fluctua și pentru persoanele cu locuri de muncă pe ture. „O practică foarte comună este să spui: „OK, este vineri seara. Nu trebuie să lucrez mâine dimineață, așa că pot sta treaz puțin mai târziu”, a spus Barnes.

Poate stai treaz chiar mai târziu sâmbătă seara, deoarece nici duminică nu trebuie să lucrezi, apoi te culci mai devreme duminică înainte de săptămâna de lucru. Dar deja ți-ai schimbat programul de somn de câteva ori într-o perioadă scurtă de timp. Iar aceste modificări nu sunt benefice pentru somnul tău.

5. Deshidratare. Peste 50% din corpul tău este format din apă, care este necesară pentru multiple funcții, inclusiv digestia alimentelor, crearea de hormoni și neurotransmițători și circulația oxigenului în corp.

Deshidratarea a fost asociată cu scăderea vigilenței și creșterea somnolenței și oboselii. Institutul de Medicină recomandă femeilor să consume 2,7 litri de lichide zilnic, iar bărbaților 3,7 litri zilnic.

Această recomandare include toate lichidele și alimentele bogate în apă, cum ar fi fructele, legumele și supele.

Deoarece raportul mediu de aport de apă dintre lichide și alimente este de aproximativ 80:20, aceasta înseamnă o cantitate zilnică de 9 căni pentru femei și 12 ½ căni pentru bărbați.

6. Mediu nefavorabil. Pentru un somn odihnitor, este nevoie să respecți câteva reguli precum: pe timpul nopții, în dormitor trebuie să fie întuneric, liniște și o temperatură scăzută. De asemenea, dormitorul trebuie folosit doar pentru somn și sex.

De asemenea, este recomandat să evitați consumul de băuturi cu cofeină cu mai puțin de șase ore înainte de culcare. Limitați și consumul de alcool și alimente grele sau condimentate cu cel puțin două ore înainte de culcare. Alcoolul poate preveni stadiile mai profunde ale somnului, iar astfel de alimente pot provoca probleme digestive care interferează cu somnul.

7. Probleme provocate de partenerul de somn. „Persoana (sau animalul de companie) cu care împărțiți patul are un impact mare asupra somnului tău”, a spus Martin. Poate că partenerul tău de pat are o tulburare de somn și sforăie sau se întoarce des în timpul nopții. Sau poate au un program diferit care vă perturbă somnul. Animalele de companie pot, de asemenea, să vă perturbe programul de somn, deoarece nu au aceleași tipare de somn ca și oamenii, a adăugat ea.

„Cel mai important lucru – dacă partenerul tău sforăie – este să-i faci să vadă un specialist în somn și să-i evaluezi pentru apnee în somn”, a spus Martin. Apneea în somn este frecventă la persoanele care sforăie, a adăugat ea.

8. Tulburările de somn sunt un alt factor care poate diminua dramatic calitatea somnului, a spus Barnes. Cineva cu apnee în somn se poate trezi de zeci de ori pe parcursul nopții, a adăugat el.

Alte tulburări de somn care pot afecta nivelurile zilnice de energie includ narcolepsia și sindromul picioarelor neliniştite. Modalitatea ideală de a urmări calitatea și cantitatea somnului – mai ales dacă credeți că ați putea fi diagnosticat cu o tulburare de somn – este să consultați un specialist.

De asemenea, aplicațiile și dispozitivele electronice purtate – cum ar fi ceasurile sau inelele – care măsoară calitatea somnului, deși nu sunt la fel de precise ca testele clinice, oferă suficiente informații pentru adulții sănătoși, a spus Barnes, scrie digi24.ro.