Vești bune pentru oamenii care au terenuri și case, dar nu au acte! Acum e gratis

În România cadastrul și intabularea pot fi făcute gratuit.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), a anunțat deja în urmă cu câteva săptămâni că activitatea de cadastrare gratuită din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) se desfășoară în mii de localități din țara noastră.

Totodată, potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, se fac lucrări de cadastru gratuit în aproape 65% dintre localități. Prin PNCCF, autoritățile își propun ca, până în 2023, toate terenurile și clădirile din țara noastră să fie cadastrate gratuit.

Programul PNCCF a fost demarat la sfârșitul lui 2015 și urmează să se încheie în anul 2023. Astfel, până anul viitor, autoritățile intenționează să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale.

Până la sfârșitul lui 2021, așa cum apare într-un comunicat recent al ANCPI, au fost finalizate lucrările de cadastrare în 127 dintre cele 3.181 de localități vizate de cadastrări. În 2021 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 29 localități, cu o suprafață totală aferentă de 1.033.612,97 hectare.

În același timp, ANCPI anunță că, în prezent, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 1.998 de localități, ceea ce înseamnă 62,8% din totalul localităților amintit anterior.