Orașul din România unde s-au vândut case noi, cu 1000 de euro

În timp ce prețul unui apartament simplu cu două camere în marile orașe ale României este în jur de 70.000 de euro, într-un orășel din Maramureș s-au vândut case noi cu numai 1000 de euro.

Arhitectul braşovean Bogdan Mureşan este cel are a proiectat mai multe astfel de locuinţe.

În anul 2015, arhitectul Bogdan Mureșan a proiectat prima casă care costă doar 1000 de euro într-un oraș din România.

Este vorba despre case noi care au fost date la acest preț, în anumite condiții, în orășelul maramureșan Șomcuta Mare. Chiar și prețurile mici la apartamentele din unele orașe nu se compară cu prețul unei astfel de case.

Șomcuta Mare, orașul din România unde s-au vândut case noi, cu 1000 de euro
Casele sunt realizate din baloți de paie, conform unui concept care este folosit deja la scară largă în America, începând din anul 1850, când s-a inventat presa de balotat în Nebraska. O astfel de casă stă în picioare de 100 de ani în SUA. De mai mulți ani, norvegienii și nemții au preluat metoda, iar arhitectul Bogdan Mureșan a adus-o și în România.

machetă cu orașul în care s-au construit casele
Orașul din România unde s-au vândut case noi, cu 1000 de euro! Din ce sunt făcute? Proiectul este unic / FOTO
Orașul din România unde s-au vândut case noi, cu 1000 de euro! Din ce sunt făcute? Proiectul este unic / FOTO
„Sunt interesat încă din perioada studiilor de proiectarea locuinţelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat de Harald Medboe şi Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am învăţat cum se construieşte o astfel de casă din baloţi de paie. Dacă pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotaţii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorită costurilor extrem de scăzute. Anul acesta o voi construi pe prima la Șomcuta, în apropiere de Baia Mare şi sper să am proiecte în curând şi la Braşov“, povestea Bogdan Mureşan în 2015, potrivit Adevărul.

Arhitectul a mai subliniat că aceste case din baloți de paie nu sunt precum casele de chirpici, ci sunt rezistente, solide și eficiente energetic.

„Toată lumea când aude de case din paie se gândeşte automat la povestea celor trei purceluşi. Lucrurile nu stau însă aşa. Casele din paie rezistă mai bine de la un cutremur decât cele din beton, deoarece sunt elastice. Baloţii reprezintă şi o izolaţie perfectă, deci nu mai este nevoie şi alte adaosuri. Singura problemă este apa în exces. Rezistă la o infiltraţie de 19% apă în interiorul zidurilor. De asemenea acest case nu ard, deşi toată lumea se gândeşte la pericolul de incendiu. Au fost făcute teste. Oamenii pot încerca să dea foc unui balot de paie legat şi vor vedea că nu arde“, a mai spus el.

Dacă beneficiarul face rost de materialele necesare – piatră, puţin lemn, lut şi baloţi de paie – o astfel de casă de 75 de metri pătrați ar costa doar 1000 de euro. În situația în care omul nu are materialele, costul casei va mai crește cu 1.000-1.500 de euro. Astfel prețul final ar fi de maximum 2.500 de euro.