Cât de departe de gardul vecinului poți să plantezi pomi fructiferi. Legea este clară

Există o prevedere în Codul Civil care este adesea necunoscută de mulți proprietari și care reglementează distanța la care poți planta pomi fructiferi în apropierea gardului vecinului. Este important să știi aceste reguli atunci când intenționezi să plantezi copaci lângă proprietatea vecinului tău, deoarece neîndeplinirea acestor cerințe legale ar putea duce la conflicte și dispute între vecini.

Conform Codului Civil, mai precis la articolul 613, este stabilită o distanță minimă pe care trebuie să o respecți atunci când plantezi pomi fructiferi în apropierea gardului vecinului sau, în lipsa acestuia, la linia de hotar. Această distanță este crucială pentru a evita problemele ulterioare și pentru a asigura o conviețuire pașnică cu vecinii tăi.

Articolul 613 stipulează că, în absența unor reglementări locale sau a unui obicei specific zonei, pomii trebuie să fie plantați la o distanță de cel puțin 2 metri față de gardul vecinului sau, în cazul în care gardul nu există, de la linia de hotar. Această regulă este valabilă pentru toți arborii plantați în apropierea unei alte proprietăți, cu excepția arbuștilor și a gardurilor vii, care nu trebuie să depășească înălțimea de 2 metri.

Dacă această distanță legală nu este respectată, proprietarul vecin are dreptul să solicite scoaterea sau, după caz, tăierea, la înălțimea corespunzătoare, a arborilor, plantațiilor sau a gardurilor vii. În plus, proprietarul spațiului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor vecinului are dreptul să le taie și să păstreze fructele căzute pe proprietatea sa.

De asemenea, Codul Civil precizează că distanța legală se măsoară de la inima arborelui până la linia de hotar a ambelor fonduri sau până la mijlocul zidului, gardului sau șanțului comun, în cazul în care proprietățile sunt despărțite printr-un astfel de element comun. În situația în care linia de demarcație aparține exclusiv unuia dintre vecini, distanța se calculează de la marginea exterioară a acestuia, în funcție de cine deține terenul pe care se dorește plantarea.

Este important să fim conștienți de aceste reguli și să le respectăm pentru a evita eventualele conflicte cu vecinii și pentru a asigura o conviețuire pașnică și armonioasă în comunitatea noastră.